Löjrom – Coregonus Albula

Löjrom är en exklusiv produkt som framställs från laxfisken siklöja (coregonus albula). Vanliga fångstområden är Norra Bottenviken, Vänern och finska insjöar, men det produceras även högkvalitativ rom från sjön Bodensee i Tyskland.

När det kommer till svensk löjrom är det Kalix Löjrom som är den mest kända, men mitt i landet produceras det även Vänerlöjrom som håller fantastiskt hög kvalitet. De mest kända från vårt grannland Finland är Bottenviken Löjrom och Finsk Insjölöjrom.

Hur får man då till en riktigt bra löjrom?

I början på fisket är romkornen som minst och krispigast, för att i slutet på fisket bli lite större och vattnigare. Stora, vattniga romkorn är svårare att rengöra och skölja vilket sätter extra press på romberedningen. Varje siklöja innehåller ca 3-5 gram Löjrom så det gäller att ta tillvara på så mycket som möjligt.

Fisket sker på hösten och beroende på vilken sort det handlar om är det olika fångstperioder. Svenska Kalix löjrom fiskas från 20:e september medan Vänerlöjrom fiskas med första start 17:e oktober. När fisken väl är uppe sorteras honlöjorna ut.

Sen är det dags att klämma ur rommen och detta gör fiskare på olika sätt. Det absolut viktigaste för att få till en riktigt bra rom är att noggrant rengöra den utan att skada romkornen.

Efter rengöring, sköljning och silning torkas rommen för att slutligen saltas. Salthalten i löjrom ligger mellan 3-4% beroende på sort.

Kunskapen att producera löjrom går ofta i arv och det är inte ovanligt att 2-3 generationer av samma familj står i romberedningen. Att få till en bra löjrom är i sig ett riktigt hantverk. I slutändan hänger det mesta på produktionen om det blir en bra löjrom till slutkonsument.

Varumärket Kalix Löjrom

Kalix Löjrom, havets guld som är känd som en delikatess runt hela världen. På Nobelbanketten är Kalix Löjrom en återkommande förrätt och den kände vinspecialisten Rickard Juhlin uttrycker det så här: ”Det som främst särskiljer Kalix Löjrom från annan rom är den extrema renheten och förfiningen med en liknande typ av mineralitet som man hittar i en bra champagne”.

Svensk rom av högsta kvalitet

Kalix Löjrom har sedan 2010 Sveriges starkaste livsmedelsskydd – Skyddad Ursprungsbeteckning. Det innebär att ”produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat område med en för området karaktäristisk metod”.

Endast rom från siklöja som kommer från områdena Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix Löjrom. Här mynnar flera stora älvar ut vilket gör det till världens största bräckvattenskärgård. Stora mängder rent och klart älvvatten strömmar ut och blandar sig med det salta havsvattnet, och där – trivs siklöjan som bäst.

Kalix löjrom pris

När det gäller pris är kalix löjrom högre än andra typer av ”vanlig” kaviar. Dess pris kan man se som en bekräftelse på dess överlägsna kvalitet och lyxighet. Kalix löjrom erbjuder absolut bäst smak med noggrann och omsorgsfull hantering, från fisket till färdig hemleverans.