Vilken temperatur på fisken och köttet?
Fisk, kött och kyckling däremot kräver lite mer inblick, och detta försöker vi hjälpa till med via denna sidan. Olika temperaturer för olika köttsorter och när det gäller nötkött finns det såklart individuellt tycke och smak om det ska vara en blodig bit, medium rare eller well-done.
Något att tänka på vid tillagning av all mat som ugnsbakas är att undvika aluminiumfolie. Folien kan avge kemikalier som sätter sig i maten vilket inte är att rekommendera. Ska man använda aluminiumfolie vid matlagning bör man ha smörpapper som ett skyddande lager. Då kan man vara säker på att maten håller sig fräsch utan risk för oönskade kemikalier i maten.
Tänk på – smörpapper är inte detsamma som bakplåtspapper.

Innertemperatur fisk
Hel fisk 56˚C (längs ryggbenet på fiskens tjockaste del)
Lax 56˚C
Tonfisk albacore 32˚C
Torsk 56˚C
Torskrygg 56˚C
Hälleflundra 56˚C
Innertemperatur för blodigt, medium och välstekt kött
Blodigt / rare: 52-54˚C (Nöt, lamm)
Medium / medium rare: 55-60˚C (Nöt, kalv, lamm)
Medium välstekt / medium: 58–68˚C (Nöt, kalv, lamm)
Välstekt / well-done: 70˚C (Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm)


Innertemperatur nötkött
Innertemperatur lamm
Lammentrecôte 58-70˚C Lammfilé 58-70˚C Lammfärs 70˚C
Lammkotlett 58-70˚C Lammracks 58-70˚C Lammstek 60-70˚C
Lammytterfilé 58-70˚C Lammrostbiff 58-70˚C


Innertemperatur kalv
Kalventrecôte 60-70˚C Kalvfilé 60-70˚C Kalvfärs 70˚C
Kalvstek 65˚C Kalvytterfilé 60-70˚C
Innertemperatur fläsk
Benfri fläskkotlett 70˚C Benfri fläskkotlettrad 70˚C Flintastek 70˚C
Fläskbog 70˚C Fläskfilé 70˚C Fläskfärs 70˚C
Fläskkarré 80-85˚C Fläskytterfilé 70˚C Grillspjut 70˚C
Julskinka 72˚C Fläskkotlett 70˚C Kotlettrad 72˚C
Skinka 70˚C Skinkstek 70˚C Sidfläsk 80˚C
Köttfärslimpa (blandfärs) 70˚C


Innertemperatur vilt och ren
Renstek 58-70˚C Hjortfile 58-70˚C Älgstek, fransyska 70-75˚C
Hjortstek 65-70˚C Rådjurssadel 60-65˚C Älgkött kalv, entrecôte 60-70˚C
Rådjursstek 60-70˚C Vildsvin 72˚C Älgkött, biff 58-70˚C
Vildsvinsstek 72˚C Älgfilé, kalv 65˚C Älgkött, entrecôte 58-70˚C
Älgkött kalv, biff 60-70˚C Älgfilé 58-70˚C
Innertemperatur kyckling och kalkon
Hel kyckling 82˚C (intill benet) Kycklingfilé 72˚C Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
Kycklinglårfilé 72˚C Kycklingspett med lårfilébitar 72˚C Kycklingvingar 82˚C
Kalkon 72˚C (intill benet) Kalkonbröst 72˚C Kalkonfilé 72˚C
